1. Anasayfa
  2. Şanzıman

ÖNDEN ÇEKİŞ Mİ ARKADAN İTİŞ Mİ ?

ÖNDEN ÇEKİŞ Mİ ARKADAN İTİŞ Mİ ?
0

Herkese merhabalar, otomobili birleştiren parçaları ve çalışma prensiplerini anlattığımız bu seride sizlere önden çekiş ve arkadan itiş otomobillerin çalışma sistemlerinden ve aralarındaki farklardan bahsedeceğim. Şuna da değinmeden geçemeyeceğim: Önden çekiş, arkadan itiş diyoruz ancak bu söylemler çok tartışma konusu oluyor. Önden çekiş, arkadan çekiş de diyebiliriz. Bir farklılık söz konusu olmayacaktır onu da belirmek isterim.

Önden çekişli otomobiller

Önden çekişli otomobiller, motor gücünü ön tekerleklere iletir. Motor, ön akslara bağlıdır. Motorun ürettiği güç önce şanzımana daha sonra şanzımana bağlı olan diferansiyele aktarılır. Diferansiyel dönme hareketini akslara iletir ve sürüş başlamış olur.

Önden çekiş otomobillerde arkadan itişlilere oranla daha az parça kullanılır. Bu sayede otomobil hem daha hafif olur hem de daha uygun maliyetle üretilir. Üretilen küçük sınıf ve kompakt sınıf otomobillerin çoğunda önden çekiş sistemi kullanılır. Bunun en temel amacı daha uyguna otomobili üretmek ve satmaktır.

Arkadan itiş otomobiller

Önden çekişli otomobillerde olduğu gibi arkadan itişli otomobillerde de motor yine şanzımana bağlıdır. Motordan gelen gücün arka tekerleklere iletilmesini sağlayan sistem ise şafttır. Yani güç taşıyıcısıdır. Gücünü şafttan alan diferansiyel, arka akslara dönme hareketini iletir ve sürüş başlamış olur.

Arkadan itişli otomobiller şaft bağlantısından dolayı önden çekişli otomobillere göre daha ağırdır. Ayrıca aktarım organlarının daha uzun ve yayvan yerleşmesinden dolayı da ağırlık merkezi dağılımı daha dengelidir.

Önden çekişli otomobillerin kış aylarında daha kullanışlı ve kafa dirayetinin daha iyi olduğunu düşünsek de yaz aylarında asfaltın tutuşunun iyi olduğu yerlerde arkadan itişli otomobillerin daha rijit ve dengeli olduğunu, viraj kabiliyetlerinin çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Yarış arabaları, sportif araçlar ve üst segment otomobiller genellikle arkadan itişli olarak üretilirler. Bunun nedeni ise arkadan itişin yüksek hızlarda sağladığı avantajlar ve sürüş keyfi açısından sürücüsüne sağladığı konfordur.

Merhabalar, ben Alperen GÜNBAL. Elektrik- Elektronik Mühendisiyim. Otomotiv sektöründe Aktif Satış Departmanında çalışıyorum. GNB medya adında otomobiller üzerine içerik ürettiğim bir youtube kanalına sahibim.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir