1. Anasayfa
  2. Bilgi

Seat Leon Tarihçesi :  Haylaz ve Öfkeli

Seat Leon Tarihçesi :  Haylaz ve Öfkeli
2

Kanı hızlı akan, ufaktan haylazlık ruhu olan herkesin ya aklından ya da tecrübesinden geçmiş bir model o. Şimdilerde ülkemizde ikinci el piyasasında üç beş hatchback kralından biri desek eminim kimse itiraz etmeyecektir. Değerini rakiplerinin çoğundan daha fazla katlaması da bunun somut örneği. Kitlesi olan arabalar her zaman özel bir yere sahiptir. Fakat Seat Leon’un sevenleri biraz heterojen desek yeridir. Çünkü işinde gücünde insanların da haylaz ruhlu gençlerin de ortak yanı aslında bu model. Biz de Seat Leon tarihçesi konulu yazımızda herkes için farklı anlamlar içeren bu modelin geçmişine değineceğiz.

Ülkemizde çok sevdiğimiz ve benimsediğimiz Leon modeli ilk olarak milenyuma 1 kala, 1999’da, karşımıza çıktı.  O yıllarda sedan karoserli Toledo modelinin hatchback versiyonu olarak üretim bandındaydı. 1990 yılından itibaren Seat hisselerinin yüzde 99’una sahip olan Volkswagen Grup (VAG grubu) üyesinden biriydi aslında. Aynı zamanda Audi A3, Golf 4, Toledo, Octavia, Bora gibi modellerle aynı altyapıyı paylaştı. Grubun sportif ve uygun maliyetli C hatchback temsilcisiydi. 1999’dan 2022’ye kadar Seat Leon tarihçesi 4 farklı kasayı barındırmıştır. Şimdi bu 4 jenerasyona yakından bakalım.

1.Nesil Leon (1999-2005/ MK1)

Seat Leon Tarihçesi
1. NESİL LEON

1950 yılında İspanya Devleti’nin desteğiyle doğup 1990 yılında VAG grubunun parçası olan Seat firmasının ilk C hatchback temsilcisiydi Leon. Adını da diğer Seat modelleri gibi memleketi İspanya’nın bir şehrinden almıştı. İlk olarak 1998 yılında birkaç otomobil fuarında cemalini gösterse de Avrupa’da 1999 model yılı olarak piyasaya çıkmıştı. Ülkemize ise ilk nesli 2000 model olarak ithal edildi. VAG grubu C hatchback olarak Golf’ü zaten üretiyordu. Fakat Leon’u yaratmasının temel motivasyonu: Golf’ten daha uygun maliyetli ve spor görünümlü alternatif oluşturma isteğiydi. O yıllara 23 yıl sonra bugünün penceresinden bakınca VAG’ın bu amacı gerçekleştirdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.  Ayrıca bu ilk jenerasyon 530 bin civarında satış rakamına ulaştı.

1.NESİL LEON

Bu ilk jenerasyonda Seat Leon’un kaputunun altında , 1.4 – 1.6 – 1.8 atmosferik motorların yanında ayrıca 1.8 turbo ve 1.9 dizel motorlar görev yapmıştı. Fakat Leon’un bir de efsaneleşen “Cupra” versiyonu vardı. Spor sürüşe hitap eden Cupra  1.8T (210 ile 225 beygir) ve 2.8 V6 (204 beygir) gücünde motorlarla tozu dumana katan lezzetli bir versiyona da dönüşüyordu ilk nesilde. Ayrıca bu kasa Leon, Portekiz ve Polonya’da yılın otomobili ünvanına da sahiptir. 

2. Nesil Leon (2005-2012/MK2)

2.NESİL LEON

İlk neslin verdiği başarıyı tadan Seat firması 2005 yılında Leon’u yeni kasasıyla buluşturdu. Bu kasa Leon, kuzeni Golf 5 ile aynı altyapıyı paylaştı. İlk nesle göre daha keskin daha tok bir yapıya kavuşan model aynı zamanda Altea modeline de şekliyle gönderme yapıyordu. Tasarımıcısı ise efsane İtalyan “Walter da Silva” idi.Çünkü bu tasarımcı Audi A4-A6-TT, Lamborghini, Golf, Passat ve Alfa Romeo’nun çoğu modelini de tasarlamış bir tecrübe abidesiydi. VAG grubu gibi bir altyapı ve bütçe devinin kanatları altında, Walter gibi bir tasarımcının ellerinde doğan 2. nesil Leon’un artık başarısız olma ihtimali yoktu. Öyle de oldu  ve 700 bine yakın satış rakamına ulaştı.

2.NESİL LEON

2. Leon, temel olarak Volkswagen grup’un kullandığı atmosferik, FSİ, TFSİ, TSİ ve  TDİ motorları kullandı. Ayrıca “FR” efsanesi de bu kasayla doğdu. Şimdilerde sadece donanım ismi olarak bildiğimiz FR, o jenerasyonda ayrıca motor kabiliyeti sunan farklı bir versiyondu. Normal 2.0 TFSİ 185 beygir güçle gelirken FR, 2.0 TFSİ 200 beygir güç sünüyordu. Dizel versiyonda da 2.0 FR’ı normalinden 30 beygir güçlü görüyorduk. Ayrıca Seat Leon’un “Cupra” formu bu kasada 2.0 TFSİ (240 beygir) güçle geliyordu. 100 adet özel üretim 310’luk versiyonu da bulunmaktadır.

2.NESİL LEON CUPRA

5,9 saniye 0-100 değere sahip 286 beygirlik özel  “Leon – Copa Serisi”ni de unutmamak gerekir.  Ayrıca bu kasada ev tipi prizde şarj edilebilen 50 km menzil 35kw güç değerine sahip dizel hybrit versiyon da vardı. 2009’da çıkan bu versiyon León Twin Drive Ecomotive” ismindeydi. Avrupa’da 9 büyük ödülün sahibi olan 2.kasa Leon, yerini 2013’te 3. nesline bıraktı.

3. Nesil Leon (2013-2020/MK3)

3.NESİL LEON

Volkswagen’in çoğu aracında kullandığı MQB platformunda dünyaya gelen 3.nesil Leon’un yeri bizde çok ayrıdır. Etrafta biraz gezindiğinizde görmemeniz neredeyse mümkün değildir. Atmosferik motorlarla tamamen vedalaşan bu kasada 1.0 ile 2.0 arasında değişen turbo motorlar görev yaptı. 1.4 TSİ ve özellikle 1.6 TDİ versiyonlara Türkiye’de çok fazla rastlarız.  2016 yılında makyaj geçiren modele sırf tipinden dolayı aşık olan çok insan tanıyorum hatta eminim siz de tanıyorsunuz. :) Çünkü bagajı ve iç hacmi büyüdüğü için mütevazi motorlarıyla küçük ailelere daha fazla hitap etti artık. Ayrıca station wagon ve 3 kapılı versiyonlar da ürün gamında kendine ilk kez yer buldu.

3.NESİL LEON

Güvenlik konusunda euro Ncap testlerinden 5 yıldız alan model 2 kez de güvenlik ödülü almıştır. Şimdilerde Alfa Romeo’nun tasarım şefliğini yapan İspanyol “Alejandro Romanos” tasarlamıştı bu kasayı. CV’si oldukça dolu olan bir başka tasarımcıya sahip olmak, yine Leon’un şansıydı belki de. Modelin Golf ile benzer özellikler vaat edip daha uygun fiyatta olması ise çok satmasının bir başka sebebidir.

3.NESİL LEON CUPRA

Cupra efsanesi yine bu kasada da devam etti. 2.0 TSİ motorlu Leon Cupra, artık 310 beygir güç sunuyordu. Motor sporlarında da eskisi gibi pistlerde olan model 11 farklı motor seçeneğiyle her kesime hitap etti 2021’e kadar. 1 milyonu aşan satış rakamıyla başarısını kanıtlayarak en çok satan kasa oldu. 2021’de yerini yeni kasaya bıraktı. 

4. Nesil Leon (2021-……./MK4)

4.NESİL LEON

28 Ocak 2020’de görücüye çıkan yeni kasa Leon, ülkemize 2021 model yılı olarak giriş yaptı. Gerek pandemi şartları gerekse o günlerdeki ÖTV dilimleri sebebiyle ülkemize yok satarak giriş yapan bu kasayı satın alabilmek epey güçtü o dönem. Bu şekilde olaylı bir giriş yapan son astsolist Leon, tasarım olarak önceki kasayı andırsa da özellikle ön ve arka yüzde yenilikleriyle göze çarpıyor. Golf 8 ve Octavia 4 ile aynı altyapı ve aynı motor seçeneklerini sunan model boyut olarak biraz daha geniş bir mekana sahip içerde. Kalite bağlamında her ne kadar bir Golf olmasa da ciddi manada artış olduğu bariz.

4. NESİL LEON

Dizel üniteyle ülkemizde tamamen vedalaşan Leon, 1. 0 ve 1.5 olmak üzere 2 adet turbo benzinli seçeneğe sahip(Mild hybrit seçenekleri de var). Ancak farklı ülkelerde 2.0 dizel ve benzinli, 1.4 mild hybrit motorlarla da karşımıza çıkıyor. En büyük handikapı ise ülkemize gelen modellerde arkaların bağımsız süspansiyon olmayışı. Maliyet kaygısını anlayarak hak versek de iç mekana verilen önemi burada görememek birazcık üzdü maalesef. 

4. NESİL LEON

Golf 8’in alternatifi, daha sportifi ve uygun maliyetlisi olma misyonuna devam eden model arka dizaynda Porsche’yi andırıyor resmen. Avrupa pazarının olmazsa olmazı station wagon versiyonu bu kasada da mevcut. Bu kasa Leon’da artık Cupra modellerini göremiyoruz. Çünkü “Cupra” 2018 yılında yaptığı açıklama ile Seat’tan ayrılarak başlı başına bir firmaya dönüştü. Artık içişlerinde bağımsız, dışişlerinde yine VAG grubuna bağlı bir pozisyonda olan Cupra, 2.5 TSİ 390 beygirlik tatminkar bir yeni motora sahip. Kasa olarak ise eski eşi Leon’u yine bir hayli andırıyor.

YENİ CUPRA

Ülkemizde özellikle 3.nesliyle sevgi patlaması yaşayan Seat Leon tarihçesi yazımızın sonuna geldik. Leon ile ilgili ayrıntılı videolara You Tube kanalımızdan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Leon’da kullanılan DSG şanzımanı derinlemesine anlattığımız yazımız için buraya tıklamanız yeterli. Sağlıcakla… 

4.NESİL LEON İÇ MEKAN
Okumaya Devam Et

1988 Sivas doğumluyum. 2010 yılından itibaren Türkçe Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Çocukluğumdan beri otomobillere olan merakımı gidermek ve bu aşkı beslemek adına otomobili hissetmekten, araştırmaktan, en doğru bilgiyi en doğru yerden öğrenmekten ve bunları aktarmaktan keyif alan bir "otomobilsever"im. Mail: efraimdursun@gmail.com - İnstagram: @efraimdursun

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. Faydalı bilgiler için teşekkürler tam meraklısına

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir