1. Anasayfa
  2. Şanzıman

EDC ŞANZIMAN HAKKINDA HER ŞEY…

EDC ŞANZIMAN HAKKINDA HER ŞEY…
0

EDC ŞANZIMAN NEDİR?

                Renault ve Dacia markasından aşina olduğumuz EDC şanzıman tipi “Çift Kavramalı Otomatik Şanzıman” ailesindendir.  Açılımı ise şu şekildedir: EDC (Efficient Dual Clutch / Verimli Çift Kavramalı Şanzıman) Alman üreticiler olan  “GERTRAG” ve “MAGNA” tarafından ilk olarak 2010 yılında geliştirilmiştir. O yıllarda DSG teknolojisiyle Avrupa piyasasında güçlü bir yeri olan VAG grubuna karşı Renault firması da hem eski ve verimsiz tork konventörlü şanzımanları yenilemek hem de DSG ile rekabete girebilmek adına bu şanzıman çeşidini kullanmaya başlamıştır. EDC şanzıman, yıllar içerisinde geliştirilmiş olup günümüzde de hala Renault ve Dacia firmalarının çoğu modelinde kullanılmaktadır. Renault firmasının bu şanzımandaki en büyük iki sloganı “verimlilik” ve “yakıt tasarrufu”dur.

EDC şanzıman

EDC ŞANZIMANIN ÇALIŞMA PRESİBİ:

            Diğer çift kavramalı şanzımanlardan aşina olduğumuz bir biçimde çalışır. Klasik manuel şanzıman tertibatından iç içe geçmiş iki adet düzenek mevcuttur. Yani  iki debriyaj, iki balata ve üzerindeki  elektronik robotlaşmış sistemden oluşan bir yapısı vardır. Bu iki düzeneğin birisi 1.-3.-5. vitesleri kontrol ederken diğer çatal  2.-4.-6. ve geri(R) vitesleri kontrol eder. 1. viteste aracı kullanırken çift kavrama yapısının avantajı ile 2. Vites diğer düzenekte hazır bekler. Bu sayede hem hızlı vites değişimine hem de yakıt tasarrufuna olanak tanır. Ağırlığı 72 kg civarındadır. (manuel şanzıman yaklaşık 40 kg) Toplam 1.8 litre yağ ile çalışır.

  Ayrıca 1-3-5 için ayrı 2-4-6 ve geri vites(R) için ayrı olmak üzere 2 tane aktivatör vardır. Bu iki aktivatörü kontrol eden ve hangi vitesin gerektiğine karar veren bir robot beyin vardır. Bu beynin yıllara göre yazılımı farklılık gösterebilir. 

                EDC şanzımanın da aynı DSG’de olduğu gibi yaş kavrama ve kuru kavrama olmak üzere  2 çeşidi vardır.  2019 Temmuz  öncesi üretilenler kuru kavrama iken bu tarihin sonrası ise yaş kavramadır.

EDC ŞANZIMAN BAKIM VE TAMİRİ:

 2019 Temmuz öncesi EDC’lerde en çok servise gidilen arıza:  aracın 1.vitesten 2.vitese geçerken sarsıntı yapması ve kararsız kalması şikayetidir. (genelde 120-150bin km civarında) Tabiki bu her EDC’nin bu km’de bu sorunu yaratacağı anlamına gelmez. 250 bin km yol gidip şanzıman şikayeti olmayan kişiler de bulunmaktadır. Bu biraz da hem kullanıma  hem de şehiriçi- uzunyol durumuna bağlıdır. Ayrıca bu durum sadece EDC özelinde değil çoğu çift kavramalı şanzımanda karşılaşılabilen bir durumdur.   Yağlı balataya geçiş yapıldıktan sonra bu problemle pek karşılaşılmamaktadır.

Euro kuru 11,50 seviyelerinde iken (Kasım 2021) Renault yetkili servisinde kavramanın fiyatı 19bin TL, şanzıman beyninin fiyatı ise 17bin TL. Fakat bu fiyatlar gözünüzü korkutmasın.  Renault firmasının kullandığı “ICM” adındaki sistem sayesinde yetkili servise sadık müşterilere bu fiyatlardan %50 -60-70 gibi oranlarda indirim sağlanabiliyor. Müşteri sadakati ve aracın km’sine göre değişmekle beraber  17bin liralık bir şanzıman  tamiratını 3-4  bin liralara kadar düşürebildiklerini söyleyen servisler mevcuttur.

EDC şanzıman
EDC şanzımanlı Duster

EDC KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

            Dik yokuşlarda sıkışık trafikte  aracı sabit tutmak için fren kullanıp tamamen durmak gerekir. Yükü balataya vererek dur kalk yapmak balatanın yanmasına sebep olur. Kırmızıda da aynı durum geçerli.  Frene tam basıldığında kavrama bağlantıyı kestiği için vitesi ayrıca boşa(N) almaya gerek yoktur.  Absürt durumlar hariç genelde 120- 150bin km’lere kadar pek bir masraf ve bakım gerektirmemektedir.

 “ICM” sisteminden yararlanmak ve olası bir şanzıman arızasında yüksek ücretler ödememek için aracın yıllık bakımlarını serviste yaptırmak en doğrusu olacaktır. Zaten Renault ve Dacia firmaları da hiçbir zaman piyasaya oranla fahiş bir bakım ücreti talep etmemektedir. 

EDC şanzıman
EDC şanzıman

1988 Sivas doğumluyum. 2010 yılından itibaren Türkçe Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Çocukluğumdan beri otomobillere olan merakımı gidermek ve bu aşkı beslemek adına otomobili hissetmekten, araştırmaktan, en doğru bilgiyi en doğru yerden öğrenmekten ve bunları aktarmaktan keyif alan bir "otomobilsever"im. Mail: efraimdursun@gmail.com - İnstagram: @efraimdursun

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir