1. Anasayfa
  2. GENEL

Passat Tarihçesi : Alman Kız – Türk Oğlan Aşkı

Passat Tarihçesi : Alman Kız – Türk Oğlan Aşkı
1
Passat Tarihçesi

Bundan tam 49 yıl önce 1973’te Kuzey Almanya’nın Emden kentinde dünyaya geldi efsane Passat. Kim derdi ki 3.000 km ötede ortaya çıkan bir modelin Türkiye’de aşkla sevileceğini? “O paraya” diye başlayan cümlelerimiz ilk Passat’ı andı, ilk onu aradı özellikle. Ona bu değeri de Türkiye olarak en çok biz verdik. Hatta bu durum öyle bir hal aldı ki: içinde bulunduğumuz 2022’ye baktığımızda dünyada satılan Passat modelinin yüzde 60’ından fazlasını Türkiye satın aldı. Bundan dolayı Passat tarihçesi konusunda  bizim çok büyük yerimizin olduğu aşikar.

Passat Tarihçesi

Araç alım gücümüzün arttığı 2000’lerden sonra bizde özellikle rağbet gören Passat, D segmentinde ilk sırayı domine etti yıllardır. Ancak gerek Avrupa’da SUV talebinin artması gerekse Passat’ın Türkiye dışında ciddi bir pazarının olmayışı modelin sonunu getirdi. Çünkü Volkswagen yetkililerinin açıklamasına göre Passat sedan üretimi bu yıl itibariyle sona eriyor. Ayrıca sadece station wagon kasayla hayatına devam edeceğini belirtti yetkililer. Belki Manisa’da kurulması planlanıp vazgeçilen Volkswagen Türkiye fabrikası gerçekleşseydi Passat ekolü devam etmiş olacaktı.  Kim bilir, belki bir bakmışız firma karar değiştirerek Passat tarihçesi kaldığı yerden devam da edebilir. Bekleyip göreceğiz…

Passat Tarihçesi

Şimdi gelin Passat’ın geçmişindeki 8 ayrı kasaya yakından bakalım:

1.Nesil Passat (1973-1981) -B1  Kasa

Passat Tarihçesi
B1 Passat

60’lı yılların sonunda tanıtıldı ilk nesil. 1973 yılında ilk defa görücüye çıkan Passat’ın bu ilk nesli, B1 olarak adlandırıldı. Diğer nesiller de numara yükselterek devam etti serüvenine. Audi 80’in muadili olarak başladı yola. Ayrıca Volkswagen’in Type 3 ve Type 4 modellerinin yerine geçmişti. “Modern Aile Arabası” mottosunu taa o günlerde almıştı üzerine. Bu açıdan bakınca pek de çizgisi değişmemiş desek yeridir.

1.3 , 1.5 ve 1.6 litrelik benzinli motorlar sundu B1 Passat. 4 ileri manuel ve 3 ileri otomatik seçenekleri vardı. Ayrıca 1978’de aileye 50 beygirlik dizel motor da katıldı. İlk olarak liftback gövdeyle gelen Passat’ın 1974’te station versiyonu olan wariant kasası da mevcuttu. Kuzey Amerika’da “Fox” ismini alan model gerek aileye hitap edişi gerekse çok geniş coğrafyalardaki satış adedi sayesinde 1976 yılında “Yılın Otomobili” tacını takmayı bildi.

Volkswagen resmi YouTube kanalının B1 Passat Videosu

2.Nesil Passat (1981-1988) –B2  Kasa

Passat Tarihçesi
B2 Passat

Volkswagen firması, hem Amerika kıtasının tamamında hem de Avrupa’da ilk neslin getirdiği başarıyı sürdürmek ve çağa ayak uydurmak adına 1981 yılında B2 Passat ‘ı asfalta çıkardı. Bu nesille birlikte Çin pazarında da adından söz ettirdi. Amerika’da “Quantum” ve “Corsar” ; Çin’de ise “Santana” adını kullanan model,  Japonya’da Nissan lisansıyla pazara girdi. Bu kadar geniş coğrafyada adından söz ettiren model 1986’da makyaj operasyonu geçirdi. 5 milyona yakın bir satış rakamına ulaştı B2 Passat. Gerek büyüyen boyutuyla gerekse tasarımıyla her kesime hitap etmeyi başarmıştı.

Volkswagen resmi YouTube kanalının B2 Passat Videosu

İlk kez 4 çeker versiyonuna bu nesilde ulaşmıştı. Yine Audi 80’le benzer özellikleri sunan modelin 5 silindirli motoru da ürün gamına eşlik etti.  Ayrıca motor olarak önceki kasanın sunduklarına aynen devam etmekle kalmayıp 1.9 benzinli ve dizel, 2.0 benzinli 4 çeker versiyonlarını da bünyesinde barındırdı. 

3.Nesil Passat (1988-1994) –B3  Kasa

Passat Tarihçesi
B3 Passat

Yıl 1988’i gösterdiğinde önceki  nesillerinden daha olgun, daha albenili tasarımıyla B3 Passat çıktı sahneye. Ön ızgarasının olmayışı elektrikli arabaları çağrıştırsa da yuvarlak ve şık tasarımıyla döneminin güzel görünüşlü araçlarındandı. Volkswagen bu jenerasyonda ilk kez sadece Passat’a ve Golf’e özel bir altyapı kullandı. Ayrıca yine ilk kez enjeksiyonlu motorla buluşturdu modeli. Bununla birlikte isim karmaşasından da sıyrılan Volkswagen, tüm dünyada sadece “Passat” ismini kullandı bu jenerasyonda. Bu da demek oluyor ki Passat tarihçesi bu nesille birlikte tam anlamıyla genlerine kavuştu.

Volkswagen resmi YouTube kanalının B3 Passat Videosu

Hem motoru enine yerleştiren hem de yeni enjeksiyon sistemiyle güçlenen Passat, 1.6 ve 1.9litrelik dizel ; 1.8 ve 2.0 litrelik benzinli versiyonlara sahipti. Ayrıca 2.8 litrelik VR6 tipi motoru 224 km hıza ulaşabilen ender aile aracıydı o dönemde. 90’ların ortalarına kadar devam eden nesil özellikle Rusya’da iz bırakan bir fenomendi.

 4.Nesil Passat (1995-1997) –B4  Kasa

Passat Tarihçesi
B4 Passat

Diğer nesillere göre 2 yıl gibi kısa bir süre hayatta kalan tadımlık bir geçiş kasasıydı B4 Passat. Tasarım anlamında pek fazla değişikliğe gitmeyen bu kasada ön ızgara değişti. Ayrıca yeni güvenlik ekipmanları da modele dahil oldu. Aslında 5. nesilde tüm dünyada efsaneleşecek olan B5 öncesi sessizlik desek yeridir bu nesle.

Volkswagen resmi YouTube kanalının B4 Passat Videosu

Önceki jenerasyonla aynı motorları sunan B4 Passat’ta birkaç farklılık dizel cephesindeydi. Direkt enjeksiyonlu sunulan dizel versiyon artık TDİ takısıyla Volkswagen literatüründe yerini aldı. 1996 sonlarında bu model yerini efsane B5’e bıraktı.

5.Nesil Passat (1997-2005) –B5  Kasa

passat tarihçesi
B5 Passat

B5 kasa, Passat için adeta bir dönüm noktası, zirvenin altın tacı desek yeridir. Öncelikle kasa tamamen değişti ve döneminin ötesinde bir görüntüye kavuştu. Boyutlarıyla da adından söz ettiren B5 kasa için Türk insanı ile Passat aşkının başladığı jenerasyon diyebiliriz. Öyle ki günümüzde bile bu nesil araçların piyasadaki adedi ve şöhreti ilk günden hiçbir şey kaybetmiş değil. 0,27’lik sürtünme katsayısı , geniş iç hacmi , premium araçları aratmayan işçiliği, kalitesi, sunduğu şimartıcı donanımları ile en efsane nesildi resmen.

Günümüzde dahi güncelliğini ve albenisini koruyan motor seçenekleri sundu Passat. 1.6 litre 102beygirlik  namı diğer atmosferik “hitler motor” ile başlayan motor skalası bununla birlikte 2. 8 litrelik 6 silindir 193 beygire  kadar uzanıyordu. Türkiye’de en çok 1.6 ve 1.8 atmosferik, 1.8 turbo ve 1.9 dizel seçenekleri tutuldu.  Gerek satış rakamları gerekse Volkswagen markasının algısının artışında B5 Passat’ın yeri çok büyüktür.

Volkswagen resmi YouTube kanalının B5 Passat Videosu

2001 yılındaki makyajla beraber “B5 buçuk” ismiyle anıldı. Makyajla birlikte daha çok sevildi ve ilgi gördü. Özellikle ön ve arka tasarımdaki değişiklik, bilgi eğlence sistemi, 4.0  litre 275 beygirlik yeni motor, yeni jantlar ve direksiyon gibi özellikler makyajlı kasada yerini aldı.

6.Nesil Passat (2005-2011) –B6  Kasa

passat Tarihçesi
B6 Passat

İlk olarak 2003 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda boy gösterdi 6.nesil Passat. Fakat ülkemizdeki Passatseverler ise 2005 yazında buluştu bu jenerasyonla. Tasarım anlamında biraz daha yuvarlak hatlara kavuşan model artık Audi A4 ile değil Golf ile benzer platformu paylaşıyordu. Bununla birlikte görüntü olarak da Jetta ve Golf modellerine bir hayli benziyordu. Tasarımı eleştiri alsa da hem Türkiye’de hem de tüm dünyada satış rakamlarını arttırarak ilerledi.

Volkswagen resmi YouTube kanalının B6 Passat Videosu

Motor anlamında yepyeni “TSİ” ve “FSİ” ifadelerini literatürüne ekleyen B6 Passat bu anlamda hem yenilikçi hem de iddialı hale geldi. Önceki nesilde kullanılan 1. 8 litrelik turbo benzinli  motor hacim olarak küçülüp 1. 4 TSİ formunu aldı fakat  tork bağlamında pek bir kayıp yaşamadı. (1.8T :210 tork, 1.4 TSİ :200 tork) 1.6 litre 102 beygirlik atmosferik ünite (Hitler motor) halihazırda devam etti. Ancak direkt enjeksiyonlu atmosferik 1. 6 FSİ (115 beygir) seçeneği de ürün gamında yerini alarak çeşitlilik sağladı kullanıcılara. Ayrıca dizel cephesinde 1.9 TDİ motor 2.0 TDİ’ye dönüşerek daha da güçlü hale geldi. 6 yıl boyunca segmentin öncülüğünü yapan kasa 2011’de çıtayı daha da yükseltmiş olarak B7’ye bıraktı.

7.Nesil Passat (2011-2014) –B7  Kasa

B7 Passat

2010 yılında ilk kez cemalini gösteren B7 ile 2011’de tam olarak tanıştık ülkece. Bir önceki nesildeki yuvarlak hatların aksine keskin ve ağırbaşlı bir karaktere bürünen Passat B7, günümüzdeki tasarım diline ilk olarak bu kasada kavuştu. B6’da eleştiri alan yönlerinden tamamen kurtulan B7 Passat, özellikle tasarımıyla beğeni kazanmıştı. Döneminin ve rakiplerinin ötesinde sunduğu donanımlarla öne çıktı. Acil fren ve yorgunluk algılama sistemi bunlardan bazılarıydı. DSG şanzıman ile kombin halde gelen modelin gerek hızlanması gerek konforu gerek marka algısı gerekse geniş iç hacmi ve tasarımı sayesinde Türkiye-Passat sevgisi geri dönülemez bir noktaya ulaştı.

Volkswagen resmi YouTube kanalının B7 Passat Videosu

Motor seçenekleri olarak bir önceki kasayla hemen hemen aynı şeyleri sundu. Volkswagen, 1.6 FSİ motordan tamamen vazgeçti. Dizel cephesinde ise 1. 6 TDİ ve 2. 0 TDİ seçenekleriyle o yıllardaki dizel çılgınlığında gayet tatmin edici durumdaydı. B7 Passat da selefinden aldığı çıtayı biraz daha yükselterek Passat Tarihçesi ‘ndeki yerini efsane B8’e bıraktı.

8.Nesil Passat (2014-2022) –B8  Kasa

B8 buçuk Passat

Özellikle 5.nesilden beri hep üzerine koyan, her kasada bir adım daha ilerleyip eksiklerini gidererek yoluna devam eden Passat için B8 kasa adeta bir zirveydi. Zaten Türkiye’de de bu kasayla birlikte Passat sevgisi kalmamış, olay tamamen Passat aşkına dönüşmüştü. Volkswagen firması tasarımda hem çok büyük riskler almamış hem de nokta atışı dokunuşlarla aracı premium bir görüntüye kavuşturmuştu. Her ne kadar bazı donanımları sadece opsiyon listesine koysa da kendine aşık bir kitle için bu durum pek de sorun değildi. DQ200 kodlu DSG şanzımanındaki pürüzleri halletmiş, donanım olarak rakiplerinden öne geçmiş bir vaziyette tahmin edeceğiniz üzere çok sattı. Hatta olay öyle bir noktaya ulaştı ki, dünyadaki Passat sedanların yüzde 60’ından fazlasını biz tükettik.

B8 Passat

Benzinli cephede 1.4 TSİ,  2.0TSİ üniteleri barındıran B8, dizel tarafında 1. 6 TDİ ve 2.0 TDİ ile boy gösterdi. Ne motorla ne de şanzımanla ilgili hiçbir sorunu olmayan bu nesle Passat tarihçesi içerisinde “Kusursuz Nesil” desek yeridir.  Ayrıca Passat Variant isminde station wagon kasası da Avrupa’daki kadar satmasa da bizde de mevcudiyetini sürdürüyordu.

Volkswagen resmi YouTube kanalının B8 Passat Videosu

B8 kasada ustalığını konuşturan Volkswagen firması 2019 yılında modeli makyajladı. B8 buçuk diye tabir ettiğimiz kasada ufak tefek tasarım farklılığı vardı. Ancak yeni 1.5TSİ motor, çağa ayak uyduran yeni donanımlar ve donanım isimleri makyajın esas yeniliğiydi.  

B9 Passat Gelecek mi?

Volkswagen firması geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla Passat sedan’ın 2022 yılı itibariyle üretiminin biteceğini, ancak Passat Variant’ın devam edeceğini açıklamıştı. Tabii ki bu durum en çok Türkiye’deki kullanıcıları üzdü. Ürettiği modelin çoğunluğunu Türkiye’ye satması, diğer ülkelerde pek tercih edilmemesi bunda önemli etken. Ayrıca sedan kasaların albenisini yitirmesi ve SUV tarzı araçların giderek daha çok talep görmesi de Passat’ın sonunu getiren etkenler arasında.

Passat Alltrack

Yine de devam edebilmesi için farklı senaryolar vardı. Belki Türkiye’de kurulması planlanıp vazgeçilen fabrika planı suya düşmese B9 Passat’ın Türkiye’de doğuşuna şahit olabilirdik. Ya da Volkswagen firması Passat ismini devam ettirerek kasayı SUV olarak  değiştirebilirdi. Görmek isterdik şöyle Türkiye paket, elektrikli, cam tavanlı B9 Passat’ı. Kim bilir… Bir bakmışız Volkswagen firması, sevenlerini “New B9 Passat” sloganıyla karşılar belki de bir gün. :)

Passat tarihçesi konusuna yeni kasaların eklenmesi dileğiyle…

DSG şanzımanı derinlemesine incelediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

1988 Sivas doğumluyum. 2010 yılından itibaren Türkçe Öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Çocukluğumdan beri otomobillere olan merakımı gidermek ve bu aşkı beslemek adına otomobili hissetmekten, araştırmaktan, en doğru bilgiyi en doğru yerden öğrenmekten ve bunları aktarmaktan keyif alan bir "otomobilsever"im. Mail: efraimdursun@gmail.com - İnstagram: @efraimdursun

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir