1. Anasayfa
  2. Gündem

ARAÇ SEGMENTLERİ

ARAÇ SEGMENTLERİ
0

Araçların boyutlarına, uzunluklarına, hacimlerine ve fiyatlarına göre sınıflandırılmasına ‘’SEGMENT’’ denir. Segmentler dünyanın her yerinde standart olmayabilir. Türkiye’de kullanılan segmentler Avrupa standartlarına göre oluşturulan segmentlerdir.

MİKROCAR

En küçük araç sınıfıdır. 700cc ile 1000cc arasında motor hacimleri vardır. Yolcu kapasitesi en fazla iki kişiliktir. Örnek olarak Citroen Ami ve Renault Twizy verilebilir.

A SEGMENT ARAÇLAR

Uzunluğu 370 cm’den az olan küçük araçlardır. Küçük oldukları için ‘’Şehir Otomobilleri’’ olarak da bilinirler. Fiyatları uygun olmakla beraber konfor açısından yeterli olmadıkları için uzun yolculuklarda pek tercih edilmezler. Genelde motor hacimleri  de küçük olduğundan yakıt tüketimleri de azdır. Hyundai i10, Citroen C1, Peugeot 107 A segmenti araçlara örnek olarak verilebilir.

B SEGMENT ARAÇLAR

Küçük otomobiller olarak da bilinirler. 370 cm ile 400 cm arasında uzunlukları vardır. A segment araçlara göre daha ağır ve daha konforludurlar. Renault Clio, Ford Fiesta, Opel Corsa, Seat Ibiza bu segmentteki araçlara örnektir.

C SEGMENT ARAÇLAR

Alt orta sınıf veya Kompakt otomobil olarak bilinirler. Satılan araçların 1/4  ü bu segmenttedir. Uzunluğu 410 cm ile 450 cm arasındadır. Hem şehir içinde hem de uzun yolculuklarda konfor açısından yeterlidir. Bu segmentin alt gruplarında HB, sedan, SUV, Cabriolet gibi kasa seçenekleri bulunur. Toyota Corolla, Renault Megane, VW golf, Skoda Octavia, Honda Civic bu segmentte yer almaktadır.

D SEGMENT ARAÇLAR

Üst orta sınıf olarak bilinirler. Boyutları 460 cm ile 490 cm arasındadır. C segment araçlara göre daha ağır, kabin olarak daha geniş ve daha konforludurlar. VW Passat, Skoda Superb, BMW 3 serisi, Mercedes C serisi araçlar bu segmente örnektir.

E SEGMENT ARAÇLAR

Üst sınıf araçlardır. Executive araçlar olarak da bilinirler. Motor hacimleri ve performansları yüksek araçlardır. BMW 5 serisi, Mercedes E serisi, Audi A6, Toyota Camry bu segmenttedir.

F SEGMENT ARAÇLAR

Makam arabaları olarak da bilinir.  Uzunluk olarak en az 500 cm dir. Lüks ve yüksek performansla beraber en ileri teknolojilerle donatılan araçlardır. BMW 7 serisi, Mercedes S serisi, Audi A8, bu segmenttedir.

M SEGMENT ARAÇLAR

‘’Multi Functional Vehicles’’ yani ‘’Çok Amaçlı Araçlar’’ olarak bilinirler.

SUV’ların etkisiyle satışları düşüşe geçmiştir. Buna rağmen pek çok markanın MPV temsilcisi bulunuyor. Ford C-Max, Citroen Picasso ve Renault Scenic bu segmentte yer alır.

S SEGMENT ARAÇLAR

Spor otomobiller olarak bilinirler. Genellikle iki kapılı ve iki koltukludur. Performans ön plandadır. Spor otomobiller ve süper spor otomobiller olarak ikiye ayrılırlar

J SEGMENT ARAÇLAR (SUV)

–KÜÇÜK SUV’LAR

    Genellikle B segment Hb araçların şasisi kullanılarak üretilen SUV lardır. Renault Captur, Peugeot 2008, Citroen C3 Aircross, VW T-ROC bu segmente örnektir.

Post-production : Astuce Productions

–ORTA(KOMPAKT) SUV’LAR

  C segment HB veya sedan araçların şasileri kullanılarak üretilirler. Nıssan Qashqai, Peugeot 3008, VW Tiguan bu segmenttedir.

–BÜYÜK SUV’LAR

Gerek yüksek hacimden kaynaklı ÖTV dezavantajı, gerekse de hacimli motorların yüksek yakıt tüketimi sebebiyle bu segmentteki araçları ülkemizde pek görememekteyiz. Ford’un Edge modelinin yanı sıra Koreli Hyundai Santa Fe ve KIA Sorento büyük SUV modelleri arasındadır.

25.06.1993 İzmir doğumluyum.2017 de tıp fakültesinden mezun oldum. Muş/Malazgirt devlet hastanesi ve Kayseri Şehir Hastanesinde çalıştıktan sonra şu an Kayseri Özel Dünyam Hastanesinde görev yapıyorum. Otomobillerle en büyük ilgi alanlarımdan olmakla beraber bu konuda bilgi edinmeyi ve bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir